måndag 7 december 2009

Husmanskost på lamm

Vi köpte ett halvt lamm. När man gör så får man lite spännande bitar att laga till som till exempel en hals. Jag hittade ett litet ben med kött på också. De här två klunsarna fick åka ner i tryckkokaren tillsammans med morot, rotselleri, lök och ett gäng hela vitpepparkorn. Det skulle varit lagerblad i också men det glömde jag... När det hela hade kokat en timme under tryck så plockade jag upp köttet och silade av buljongen som sen fick reducera en stund. Ner i buljongen åkte så småningom ganska väl tilltagna bitar av morötter och palsternacka. Så småningom när jag krafsat av köttet från benen och tröttnat på att koka buljong så hällde jag lite grädde i buljongen och smaksatte med ättika och dill. Lite potatismjöl fick reda såsen. Till sist åkte köttet i och jag kan avslöja att det hela blev väldans gott.

När det ändå var helg så passade jag på att baka surdegsbröd också. På lördagkvällen satte jag en fördeg och för dagen så blev det ett bröd med lite mer vetemjöl än vanligt men också fyrkornskross och grovt rågmjöl. Brödkryddor, linfrön och solrosfrön fick åka med men ingen frukt den här gången. Jag kladdade ner degen i två formar och lät den jäsa i ugnen utan värme men med lampan tänd. De jäste så fint så! Först senare kom jag på att jag naturligtvis skulle ha bakat vörtbröd men det får bli vid ett senare tillfälle. Måste berätta för Daniel vad för vört han ska fixa åt mig.

Nu ska jag göra mig en liten fruktsallad på äpple och apelsin, det är alla fruktsorter jag har hemma...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar