tisdag 27 oktober 2009

Nya leksaker i köket!

Jag har varit på semester, det var skönt. Och gott. Vi var på en av Kanarieöarna, La Gomera heter den. Eftersom vi bodde på lägenhetshotell så hade vi möjlighet att laga lite mat själva så det gjorde vi några kvällar och några var vi ute. När det var min tur att laga mat så gjorde jag det lätt för mig och bjöd på köttfärssås. Till min stora glädje råkade vi gå förbi en butik som sålde bara ekologiska saker. Under ett litet tak, granne med en bananodling plockade jag på mig både grönsaker, buljong och krossade tomater. Köttfärs hade de dock inte. Men väldigt stora avocodos. Jag återkommer till dem....

Nåväl, innan vi åkte tog jag mig en sväng till Josephssons som är en butik med massa kökstillbehör. Nu får jag skämmas som erkänner att jag först nu kom mig för att använda det presentkort som vi fick från mina kollegor på vår bröllopsdag men men. Jag knallade runt och funderade på vad jag skulle köpa. Den första saken var enkel, den har jag önskat mig länge. En stektermometer. Inte vilken sort som helst utan en sån som bara är en pinne med en klump på som visar temperaturen redan efter några sekunder. Bort med sladden som alltid krånglar till det. Särskilt när man vill ta reda på temperaturen i något litet som till exempel en bit fisk. Sagt och gjort, jag plockade raskt åt mig termometern. Sen irrade jag runt ganska länge (jag har snälla kollegor så jag hade mer pengar att spendera) och snubblade över några rivjärn. Det låter kanske inte så mycket för världen men det finns rivjärn och det finns rivjärn! Efter en god stunds funderande slog jag till på de svindyra tingestarna av märket Microplane. Ett för att riva fint och ett för att riva grövre samt en liten hållare som gör att man slipper knogar i maten. Det är så härligt att få unna sig saker!

Ikväll har jag förresten testat ett av rivjärnen och det funkade kanonbra! Hurra hurra! I det här fallet rev jag ner vitlök i en köttgryta. Vi håller på att göra plats i frysen för 2/3 lamm så några ekologiska grytbitar fick bli bas. Det var en ganska enkel gryta, kött, lök, morot och svamp. Två burkar krossade tomater och lite röda linser för att få såsen lite tjockare. Några lagerblad fick koka med och slutligen kryddade jag med lite soja, franska örter, paprika, chili och svartpeppar. Och en skvätt honung för att balansera upp de syrliga krossade tomaterna. Det blev gott!

Jo, avocadon! Vi tänkte att vi behövde ha med oss en sån där fin hem för att ge till vår vänliga hundvakt. När vi kom upp till butiken på lördag eftermiddag så var det stängt men vi fick kontakt med två män som stod en innanför och en utanför grindarna. De förklarade att de skulle vara på marknaden imorgon men det hjälpte inte oss som skulle åka hem 05.15 följande morgon. På klingande (ehum) spanska så förklarade jag läget. Mannen innanför grindarna gick och hämtade två stycken avocados och när jag tog fram plånboken och frågade vad de kostade så svarade han bara "Du kan betala nästa år". Vilken trevlig man! Och vilken trevlig avocado!

tisdag 6 oktober 2009

Mera bröd! Och god mat

Jag fick ju sätta en ny surdeg eftersom den förra började lukta aceton. Det tog bara några dagar att få igång den fint och i söndags var det dags att baka igen. Efter att ha läst om surdegsbröd i GP där de skrev om Alvar och Ivar som för övrigt ligger granne med min gamla bostad blev jag inspirerad. Eftersom jag inte är så bra på det där med recept så sneglade jag bara lite. I deras recept så gjorde degen, skopade upp den i formar direkt och lät dem bara jäsa en gång. Smidigt tänkte jag och gjorde likadant. I brödet den här gången hade jag rågsikt (det finns inte ekologiskt grovt rågmjöl varken i Högsbohöjd eller vid Axel Dahlströms torg), linfrön, solrosfrön, aprikoser (ekologiska, viktigt de vanliga dödar viktiga saker i brödet) och dadlar. Jag kladdade ner degen i formar och strödde lite rågflingor ovanpå. Sen åkte vi till skogen och fyllde på svampförrådet. Rätt många timmar senare kom jag hem (kanske 10 skulle jag tro) och då petade jag in bröden i ugnen. Det blev riktigt bra! Med lite mer surdeg i från grunden så hade det nog inte behövts fullt så mycket tid misstänker jag men så kan det gå när man är oförmögen att följa recept.

Idag kom jag hem och fortsatte sökandet efter mina förlorade ringar (ser numera ogift ut och förstår inte var ringarna tagit vägen). Eftersom jag inte kan komma på några fler ställen att leta så gav jag upp och förlitar mig på att de ska dyka upp. Eller så får jag nytta av drulleförsäkringen... Hur som helst så muntrade jag upp mig själv med lite god middag. Vi hittade lite gula kantareller i helgen och så drygade jag ut med lite trattisar. Det blev basen i en risotto. Till den stekte jag lite kycklingfilé kryddad med ingefära och timjan. Grönsaker måste man ha, det blev nästan hemmagjort. De sista tomaterna från trädgården och inte liten fin späd squash fick samsas med lite gurka och bada i rapsolja, dadelbalsamico och örtsalt. Det blev gött det! Fortfarande besviken över det här med ringarna...

fredag 2 oktober 2009

Indiskt - typ

Idag var det dags för experiment i köket. Jag tog en sväng förbi Curry house i Haga och plockade på mig lite olika sorters kryddor. Med mig därifrån hade jag svart kardemumma, bockhornsklöver, gurkmeja och indisk kanel. Jag impulsköpte lite picklad mango eftersom det var halva priset också.

Väl hemma skred jag till verket. Först fick bockhornsklöver, kardemumma och kanel fräsa i lite rapsolja. Sen slängde jag i finhackad lök, riven färsk ingefära, hackad cayenne (hemmagjord!), pressad vitlök och gurkmeja. Det här fick bli basen i två rätter, man ska inte göra mer än man måste! Kryddblandningen delade jag upp i två pannor. I den ena stekte jag först med lammkött i små bitar och sen fick båda koka med lite krossade tomater och en gnuta honung för att bryta av tomaternas syra. I den vegetariska slängde jag ner röda linser. Vid det här laget kom jag på att jag ju skulle ha koriander (torkad, den som känner mig vet att jag inte äter den färska varianten) så det kryddade jag båda med. De fick puttra en stund till innan jag smakade av med lite buljung, mer cayenne i båda och lite helt vanlig curry och naturell yoghurt i lammgrytan. Under tiden kokade jag ris i min fina riskokare (den går under namnet lergryta i micro) men för att skoja till det lite så hällde jag gurkmeja i och lät en kanelstång koka med.

Och till det viktiga. Blev det bra då? Jo, det får jag säga. Men jag var inte helt förtjust i bockhornsklövern, kornen blev lite beska när man tuggade sönder dem. Och nästa gång vill jag ha naanbröd till, det hann jag inte baka några idag. Men jag slår ett slag för experiment i köket, det är roligt!

torsdag 1 oktober 2009

Anka

Jag och en kollega diskuterade för ett tag sedan trevliga restauranger. Jag nämnde Canton House som jag tycker är en fantastiskt trevlig kinesiskt restaurang här i stan. Hon kontrade med en annan restaurang. Tien tsin. Hmm, tänkte jag, den gick vi till när jag var liten och har funnits jämt i Göteborg. En typisk "svensk kinesisk restaurang" och inte alls genuin. Jag undrade lite om hon fått något runt bakfoten när hon i nästa mening utbrast "Det är nya ägare och de har en kock från kina". Sagt och gjort, igår hade jag bokat bord och tog med Daniel dit för att fira hans födelsedag. Den riktiga dagen spenderade han ju hemma magsjuk. På rekommendation så åt vi pekingankan. Det visade sig att det verkligen är en hel anka men inga problem sa servitören, ni får med er resten hem. Vi blev dessutom bjudna på förrätt och dessert eftersom vi firade födelsedag (misstänker att kollegan hade något med det att göra, minns inte att jag nämnde att det när jag bokade). En sallad med gurka, kyckling och en spännade sås kom in. Sen fick vi se ankan innan den bars in i köket och skivades upp. Sen är det dags att pilla. Små kinesiska pannkakor, strimlad gurka och purjo och en sås byggs ihop till små wraps. Det är jättemysigt att få sitta och bygga maten själv, jag kan verkligen rekommendera att gå dit några stycken och dela på en anka!

Vi fick som sagt med oss resterna hem, det gällde även benen så idag kokade jag soppa. Benen fick koka ganska länge med några vitlöksklyftor, sen silade jag av buljongen och la i lök, blomkål, morötter, squash, rödkål, bondbönor och ankkött. Det blev också görgött!

Min surdeg ballade ur så jag ska sätta en ny. Just nu står ett bröd i ugnen med jäst i istället. Det brukar ju också bli bra. Fyrkornskross, rågmjöl, vetemjöl, linfrö, solrosfrö och lite torkad frukt pyttsade jag i den här gången.