tisdag 27 oktober 2009

Nya leksaker i köket!

Jag har varit på semester, det var skönt. Och gott. Vi var på en av Kanarieöarna, La Gomera heter den. Eftersom vi bodde på lägenhetshotell så hade vi möjlighet att laga lite mat själva så det gjorde vi några kvällar och några var vi ute. När det var min tur att laga mat så gjorde jag det lätt för mig och bjöd på köttfärssås. Till min stora glädje råkade vi gå förbi en butik som sålde bara ekologiska saker. Under ett litet tak, granne med en bananodling plockade jag på mig både grönsaker, buljong och krossade tomater. Köttfärs hade de dock inte. Men väldigt stora avocodos. Jag återkommer till dem....

Nåväl, innan vi åkte tog jag mig en sväng till Josephssons som är en butik med massa kökstillbehör. Nu får jag skämmas som erkänner att jag först nu kom mig för att använda det presentkort som vi fick från mina kollegor på vår bröllopsdag men men. Jag knallade runt och funderade på vad jag skulle köpa. Den första saken var enkel, den har jag önskat mig länge. En stektermometer. Inte vilken sort som helst utan en sån som bara är en pinne med en klump på som visar temperaturen redan efter några sekunder. Bort med sladden som alltid krånglar till det. Särskilt när man vill ta reda på temperaturen i något litet som till exempel en bit fisk. Sagt och gjort, jag plockade raskt åt mig termometern. Sen irrade jag runt ganska länge (jag har snälla kollegor så jag hade mer pengar att spendera) och snubblade över några rivjärn. Det låter kanske inte så mycket för världen men det finns rivjärn och det finns rivjärn! Efter en god stunds funderande slog jag till på de svindyra tingestarna av märket Microplane. Ett för att riva fint och ett för att riva grövre samt en liten hållare som gör att man slipper knogar i maten. Det är så härligt att få unna sig saker!

Ikväll har jag förresten testat ett av rivjärnen och det funkade kanonbra! Hurra hurra! I det här fallet rev jag ner vitlök i en köttgryta. Vi håller på att göra plats i frysen för 2/3 lamm så några ekologiska grytbitar fick bli bas. Det var en ganska enkel gryta, kött, lök, morot och svamp. Två burkar krossade tomater och lite röda linser för att få såsen lite tjockare. Några lagerblad fick koka med och slutligen kryddade jag med lite soja, franska örter, paprika, chili och svartpeppar. Och en skvätt honung för att balansera upp de syrliga krossade tomaterna. Det blev gott!

Jo, avocadon! Vi tänkte att vi behövde ha med oss en sån där fin hem för att ge till vår vänliga hundvakt. När vi kom upp till butiken på lördag eftermiddag så var det stängt men vi fick kontakt med två män som stod en innanför och en utanför grindarna. De förklarade att de skulle vara på marknaden imorgon men det hjälpte inte oss som skulle åka hem 05.15 följande morgon. På klingande (ehum) spanska så förklarade jag läget. Mannen innanför grindarna gick och hämtade två stycken avocados och när jag tog fram plånboken och frågade vad de kostade så svarade han bara "Du kan betala nästa år". Vilken trevlig man! Och vilken trevlig avocado!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar