onsdag 23 september 2009

Club sandwichaktigt

Tillbaka i verkligheten och hungrig!

Dagens matlagning började med ett behov av att få ur saker ur frysen. Vi vet inte hur det gått till men båda frysarna är som man säger i Göteborg knökfulla. Sagt och gjort, ut med lite hembakta hamburgerbröd och kycklingfilé. Vad gör man med det då? Jodå, Amandas lilla variant på club sandwich.

Först var det dags för lite potatis. Jag började med att slänga in en form i ugnen med lite rapsolja och olivolja smaksatt med chili. Potatisen skivade jag tunnt och la ner i den varma formen. Näst på tur var kycklingen som jag smaksatte med en egen sorts grillkrydda. Ner i morteln åkte cayenne, vitlök, paprikapulver, svartpeppar, timjan och lite salt. Den smetiga kryddblandningen kladdade jag på kycklingfilé och det som blev över slängde jag ner bland potatisarna. I samma form fick kycklingen också gotta sig. Lite tillbehör tycker jag på sin plats och visst är coleslaw perfekt i sammanhanget. Hälften röd och hälften vit kål och en riven morot och tunnt skivad gul lök och lite purjolök. Ner i detta vevade jag en blandning av fransk senap, turkisk yoghurt och lite råsockersirap. Internationellt så det förslår! Lite svartpeppar också. Sen var jag nästan i hamn, in med några baconskivor i en form i ugnen och så fick bröden också lite go ugnsvärme. Sen var det bara att bygga ihop och då kom jag på att lite klet vill man ha också. En snabb lösning blev det, turkisk yoghurt och sweet chilisås. Färdigt!



Och visst var det fiffigt att göra alltihopa i ugnen!

tisdag 22 september 2009

Frisk!

Efter att ha varit lite hängig större delen av dagen så kvicknade jag till lite framåt eftermiddagen. Lunchen räddades av att ju var företagsam och slängde in rätt många köttbullar i frysen för ett tag sedan. Köttbullar och makaroner är inte fy skam som snabbmat.

Det tog mig sen hela eftermiddagen att komma på vad jag ville äta. Det slog mig att vi hade några mjöliga potatisar i kylen så jag slog till på säsongens första potatisgratäng. Det var inte så många potatisar så jag drygade ut med en morot. Vardag som det är så blev det mest mjölk och bara en liten skvätt grädde. Lök, purjolök och vitlök piffade till. Den blev inte dum alls! Till detta stekte jag en kycklingfilé med lite spontanblandad grillkrydda nämligen paprika, cayenne, salt och peppar. Den fick steka i rapsolja och en olja smaksatt med karl johan. Det blev inte heller dumt. Jag ångkokade lite blomkål för att tillgodose grönsaksbehovet.

Nu är jag mätt och belåten och tror att jag är frisk.

måndag 21 september 2009

Magsjuka

Något som gör en matblogg tämligen ointressant är när man inte lagar mat. Eller äter för den delen. Vi började med att vara borta över helgen och därmed inte laga någon mat själva. Serverade god mat gjorde jag däremot och Daniel fick prova sitt livs första ostron. Gott tyckte han. På måndagen blev Daniel magsjuk och jag flydde fältet och flyttade hem till mor och far i några dagar. Väl hemma igen hann jag faktisk laga squashsoppa en kväll innan jag åkte till Stockholm och spenderade helgen där med magsjuka... Nåja, nu är jag hemma men så mycket matlagning har det inte blivit än. Äter gör jag igen men varken mannagrynsgröt eller fiskbullar är väl så spännande. Till middag blev det i alla fall en god bondomelett på blå mandelpotatis, lök och purjolök och avslutningsvis lite ost på toppen. Imorgon tänkte jag ha återhämtat mig såpass att jag kan äta lite mer, har lite energi att ta igen det kan ju leda till skojjig mat som man inte unnar sig i vanliga fall kanske :-)

onsdag 9 september 2009

Back to basics


Igår var jag och handlade lite frukost på Hemköp och snubblade över extrapris på blandfärs. Det var ett rätt stort paket, bra att ha. Jag tassade tillbaka några meter i butiken och plockade åt mig ett gäng King Edward-potatisar. De har ko
mmit nu, potatisarna man kan mosa.

Idag cyklade jag hem från jobbet och hämtade Porter på vägen. Väl hemma gjorde jag en insats och klippte gräset innan jag klev in i köket. Större
delen av min stora förpackning gjorde jag köttbullar på. Jag vet inte om jag har någon direkt favoriträtt men köttbullar och potatismos ligger bra till i alla fall. Särskilt efter sommaren när man inte fått mos på flera månader. När det kommer till många saker i köket så varierar jag mig med förtjusning, dock inte med köttbullar. Mjölk och ströbröd får svälla, i med finhackad lök, salt och peppar. Sen vevar jag ner köttfärs och ett ägg. Det är allt. Inga krusiduller. Eftersom jag har en förkärlek till att laga stora mängder av saker så kokar jag köttbullarna innan jag steker dem. Gör jag riktigt många så steker jag i långpanna i ugnen. Moset ska helst kryddas med muskotnöt, det är fint. Idag serverades bullarna med svampsås på taggsvamp och kantareller och med broccoli från Bondens egen marknad. Jag som hade en idé om att jag inte skulle äta mig proppmätt efter att jag mådde rätt illa av att göra det härom kvällen misslyckades kapitalt ikväll. Som tur var kunde jag pusta ut i soffan framför fotbollen och se Sverige vinna över Malta.

När jag ändå grejade i köket så passade jag på att göra lite köttfärssås också. För dagen slängde jag in röda linser och squash som jag med en listig Tupperware-grunka strimlade. Slutligen öste jag i timjan och mejram från min lilla örtagård. Men hur den smakar får jag ge utlåtande om någon annan gång. Jag provsmakade och det var bra i alla fall.

tisdag 8 september 2009

Lergryta

I julas, eller var det julen innan kanske, fick jag en lergryta av min mor. De är en helt fantastisk tingest. Det tog ett tag innan vi började använda den eftersom den skulle ligga i blöt väldigt länge första gången. När man väl gjort det så räcker det med 20-30 min så den tiden brukar jag lägga på att göra iordning vad jag nu ska stoppa i den.

I söndags var det en kyckling som skulle i. Jag gillar att köpa ekologisk kyckling, men en hel sån är så stor att den inte går i så jag hade en vanlig, färsk variant. När grytan tog sig ett dopp så förberedde jag en marinad som jag gned in pippin med. Marinaden bestod av honung, soja, vitlök, peppar och cayennepeppar från den egna odlingen. När grytan hade badad klart la jag i kycklingen och klyftade en lök och slängde runtomkring. Sen är det bara att stoppa in grytan i kall ugn, dra igång ugnen på hög värme och vänta en dryg timme. Normalt sett hade jag satt ugnen på 250 grader men eftersom jag ville få in lite bröd samtidigt nöjde jag mig med 200 och lät kycklingen stå inne lite längre. Till kycklingen kokade jag blå mandelpotatis från bondens egen marknad och vaxbönor som vi plockat på Bärby. Det blev gött!

Bröd gjorde jag ju också. På morgonen gjorde jag en surdeg på fyrkornskross som jag kokade lite med hela brödkryddor, rågmjöl, vetemjöl, linfrö och solrosfrö. Degen fick sen stå och jäsa ganska länge under tiden som jag, två hundar och två kompisar begav oss ut i skogen på svampjakt. Vi hittade trattisar, taggsvamp och några gula kantareller. Väl hemma igen bakade jag ut brödet och lät dem jäsa i bakformar en bra stund. Båda fick inte plats bredvid kycklingen så den ena jäste en dryg timma längre. Det blev faktiskt ännu bättre så helgens lärdom är att surdeg gärna får jäsa läääänge!

söndag 6 september 2009

Fiskburgare

Igår blev det fiskburgare här. Jag serverade dem i hamburgerbröd och "pommes" på tre sorters betor till. Betorna var faktiskt Daniels idé, det blev himla bra.

Jag började med att baka hamburgerbröd på eftermiddagen. Degen var en vanlig vetedeg men med mjölk istället för vatten. Och så hade jag smält smör i. Sen bakade jag ut till platta bullar, penslade med mjölk och strödde över sesamfrö. De blev jättegoda! Såklart inte lika fluffiga som de man köper men i ärlighetens namn, är de där köpebröden så goda?

Sen fixade jag tillbehör. Färsk lök i skivor, lite isbergssallad och skivade tomater från trädgården. Coleslaw tänkte jag skulle passa till så det gjorde jag på vitkål, morötter och purjolök. Tyvärr hade den turkiska yoghurten jag tänkt använda gått och blivit dålig så det blev crème fraiche och avrunnen a-fil. För att få till sötman tillsatte jag lite rörsockersirap. Kryddningen fick bestå av senap, vitlök och svartpeppar. Mmmm. Fördelen med att göra egen är att man själv väljer hur kladdig den ska vara. Själv föredrar jag lite mindre klet och mera grönsaker. Jag skalade lite betor av olika slag. Polka, röd och gul. Sen gjorde jag ganska tunna stavar av dem som jag ungsstekte med rikligt med rapsolja och hällde lite havssalt på när de var klara.

Och till självaste biffarna. Jag hittade ett recept som jag faktiskt följde hyggligt. Jag hade lite fryst lax och ekologisk kolja som jag använde. Och istället för färsk koriander, som är en av få saker jag inte äter, hade jag fänkål. Inte vilken fänkål som helst. Jag fick tag på ett fint exemplar med blasten kvar när jag var på bondens egen marknad. Jag tog helt enkelt och hackade ner den dill-liknande blasten som krydda. Det blev himla gott, men nästa gång tror jag att jag ska testa att ha lite rökt lax för att det ska hända lite mer med smaken. Jo, just det. Jag hade i lite av min egenodlade cayennepeppar också. Gott!!!

lördag 5 september 2009

Uteätande


Den här veckan har som jag flaggade varit skral ut matlagningssynpunkt. Däremot så har jag ätit gott på annat håll.

I torsdags kom Daniel och Porter och hämtade mig vid jobbet. Jag visste inte vart vi skulle men när vi närmade oss min brors lägenhet och lämnade hunden där så misstänkte jag att det skulle bli tapas på Mañana. Så var inte fallet för när vi kom ut igen gick vi åt motsatt håll. Då föddes en ny liten tanke som visade sig helt korrekt. Vi stegade iväg till Hos Pelle. För den som inte varit där så kan jag verkligen rekommendera det.
Vi började med varsin alkoholfri drink, en fin gul sak i cocktailglas. Sen kom förrätterna in. Man får inte själv välja utan det är tre små förrätter som kockarna har valt ut. För dagen var det en bit inlagd strömming med hovmästarsås, en liten bit fläsk med en god äppelglaze och en liten skål palsternackssoppa med lite grovt bröd smulat i. Till huvudrätt får man välja mellan tre rätter men minst två måste välja samma sak. Daniel kunde tänka sig alla varianter så jag valde långkok på kalvhögrev. Köttet serverades med skogssvampar, lingon, en kryddig rödvinsky, färskpotatis och spetskål. Det var fantastiskt gott men jag måste erkänna att jag saknade rödvin, bubbelvatten är liksom inte riktigt samma... Desserten är samma variant som förrätten, alltså tre små. För kvällen serverades en fantastisk blåbär och espressoglass, en chokladganache (med reservation för stavningen) och apfelstrudel med vaniljsås. Proppmätta och nöjda hämtade vi vår hund och begav oss hem igen.

Idag har jag varit på Bondens egen marknad igen och handlat lite. Till det lite mer ovanliga jag plockade med mig hör kinesisk gurka och chokladhonung. Ikväll ska jag göra fiskburgare, återkommer om resultatet.

onsdag 2 september 2009

Vardag

Ibland är det gott med lite rejäl husmanskost. Det händer att jag gör det enligt konstens alla regler men inte alltid. Den här gången var jag sugen på löksås. Till det äter man ju ofta fläsk men jag hade lite kycklingkorv som låg och skräpade. Det var inte så mycket kvar så jag skar den i bitar och stekte och slängde i lite borlottibönor. Kokt potatis och kokt blomkål till och så blev det en härlig vardagsmåltid. Så himla lite korv var det inte heller, jag blev tokmätt! Då är det bra med mammabyxor, inget otäckt tryck över magen!

Det har blivit lite bortaätande den här veckan så det är skralt med matberättelser...

tisdag 1 september 2009

Mera söndag

Förutom att baka bröd så gjorde jag annan nytta i köket i söndags. Vi hade middagsgäst som inte äter kött så vegetariskt stod på menyn. Vi hade införskaffat ett par sjukt stora rödbetor på Bondens egen marknad på lördagen. Jag kokade två stycken i tryckkokare (skulle ju tagit en bra bit över timmen annars skulle jag tro), slängde dem i kallt vatten och drog av skalet innan jag skar dem i centimetertjocka skivor. Sen la jag skivorna i en ugnsfast form och smulade getost över. På toppen la jag lite rosmarin från trädgården och ringlade lite honung. Det blev gott...

Till huvudrätt testade jag ett nytt recept på mungbönsbiffar som jag hörde talas om i Meny i P1 före sommaren. Det blev riktigt bra. Till biffarna serverades kokt potatis, stekt lök, brunsås och lingon. För den som inte orkar läsa receptet så gick det till så att jag groddade bönorna så smått, det tog ungefär ett dygn för dem att få små svansar. Jag kokade matvete och mixade tillsammans med bönorna. Sen kryddade jag och tillagade i ugnen i ca 15 minuter på 200 grader. Nästa gång ska jag ha lite andra kryddor, den här gången var det torkad koriander och spiskummin och det blev lite för nära falafel tyckte jag. Men redan den här gången var betyget helt klart godkänt.