måndag 31 augusti 2009

Produktiv söndag

På helgen har jag mer tid att spendera i köket. Och till att göra saker som tar lång tid. Som att baka surdegsbröd!

Redan på lördagen började processen genom att mata på min surdeg så att jag hade lite mer att börja med på söndag morgon. Surdeg matar man med vatten och rågmjöl, ganska enkelt. På söndagsförmiddagen kokade jag lite fyrkornskross en stund och hade i degen som i övrigt bestod av surdegen, vatten, rågmjöl, siktat dinkel, russin och aprikoser. Jag glömde saltet, det ska jag inte göra nästa gång... Det blev en fast men kladdig deg av det hela och jag var lite orolig för att den inte skulle jäsa ordentligt men det gick så bra så. Den fick jäsa några timmar i bunken innan jag bakade ut den och slängde ner den i en form. Där fick den jäsa i kanske 1,5 timme innan jag slängde in brödet i ugnen på 200 grader. Det tog säkert 45 min att grädda. Gott blev det. Jag var lite skeptisk till det här med surdeg när jag testade förra gången men det är inte så dumt. Man får baka på helgen bara, för annars kommer man i säng alldeles försent. Kanske kan man göra en deg på morgonen och låta den jäsa i kylen över dagen iof...


Fina kräftan!

I lördags var vi på kräftskiva. Det var en tillställning där man tog med egna kräftor och dryck och sen fanns alla tillbehör inklusive hatt på plats. Tyvärr så fick vi som kom sist inga hattar eftersom de tog slut i butiken. Jag erbjöd mig att ta på mig min sydväst som ju också är en ganska skojjig hatt men inmundigade sen mina kräftor hattlös. Jag valde bröd och aioli som tillbehör och det blev finfint.

Vi hade de bästa kräftorna. Tror jag. Nu åt jag inte av de andras kräftor men de kan helt enkelt inte ha varit lika bra som våra. Den senaste tiden har vi kokat kräftlag hemma varsin gång jag och Daniel. Vi har lärt oss lite på varje gång och den här gången blev det nog perfekt. Lagen kokas på porter, vatten, salt, krondill, dillfrö och sist men inte minst kummin. Och nu pratar vi sån där vanlig kummin som man kan ha i bröd ibland, inte spiskummin. Det är så gott!!! Tillvägagångssättet är som följer. Koka lagen och låt den svalna. Koka kräftorna i saltat vatten ett par minuter och släng dem i lagen så att de kyls ner kvickt. Sen får de ligga och gotta sig i ett dygn eller två och vips så har du kräftskivans bästa kräftor!

torsdag 27 augusti 2009

Hemodlat, fina grejer det


Idag skulle jag bara fixa mat till mig själv. Daniel hade slängt i sig lite resten innan han drog iväg för öldrickning. Jag har förstått att många människor låter bli att laga mat när de är ensamma, precis som om det inte var någon idé utan sällskap. Så tänker inte jag. Inte nog med att jag är ensam hemma (nåja, Porter är här, det går ingen nöd på mig) ska jag behöva äta dåligt också! Näpp.

Jag började med att vittja tomatplantorna. En röd och
en handfull gula tomater fick jag med mig in. Under tiden som jag kokade potatis och sedermera lite blomkål så skivade jag mina små tomater och en schalottenlök. Ner åkte också några grovt hackade basilikablad och lite mozzarella som jag snokade upp i kylen. På detta droppade jag lite olivolja och dadelbalsamicokräm. Tänka sig, det blev gött det! Min lite italienskinspirerade förrätt följdes av en betydligt svenskare rätt. Stekt korv, kokt potatis och blomkål och till detta bruna bönor som jag så lägligt hade i frysen. Cross-cooking?


onsdag 26 augusti 2009

En tisdagkväll i köket

Igår när jag kom hem fick jag den briljanta idén att baka piroger. Jag satte igång med det projektet vid halv sju-snåret. Det var kanske lite sent... Det blev middag vid halv nio men så kan det gå.

Jag började med att göra en deg. Jag gjorde samma sorts deg som när jag gör pizza dvs på vatten, jäst, salt, olja och mjöl. Det vanliga vetemjölet tog slut så det blev ungefär hälften dinkel. När degen jäste skred jag till verket och gjorde fyllning. Den bestod av lök, morot, vitkål och trattkantareller. Sen slängde jag in persilja och en liten klick crème fraiche. Vid utbakningen så insåg jag att det blir ganska mycket deg på 5 dl vatten så fyllningen räckte bara till hälften... Snabbt som ögat fräste jag upp lite av min nyplockade squash med lök och vitlök och hade in andra halvan av satsen. De fick jäsa en liten stund och åkte in i ugnen på drygt 200 grader, det tog en kvart att grädda dem ungefär.

Under tiden som pirogerna jäste och gräddades fixade jag en liten soppa på grönsaker vi plockat på Bärby och i trädgården. Först lite buljong med kålrabbi och morot, en stund senare åkte blomkål och lök i och sist men inte minst egen squash och lite persilja. Det blev ganska bra det hela tyckte jag och jättebra tyckte Daniel.

Idag valde jag att värma lite ärtsoppa ur frysen. Jag kunde dock inte helt hålla mig från köket så lite kikärter står på spisen i en pysande tryckkokare. Det är ju så bra att ha färdigkokta bönor och sånt i frysen...

måndag 24 augusti 2009

Plocka själv!

Vi har haft en trevlig helg ur matsynpunkt. Tja, om man bortser ifrån lunch på Coops restaurang vid Torps köpcentrum då. Inget ont om den maten, den fyllde sin funktion (handlade om tillgänglighet och tidsåtgång) men kanske inte så mycket mer. Men det som kom sen!

Vi var på bröllop vilket i sig var väldigt trevligt. Efter vigseln kom vi till festen där det serverades bål och mumsiga snittar. Det var små krustader med viltröra och små plättar med löjrom. Jag åt lite för många med tanke på vad som komma skulle. Tre halva gratinerade havskräftor till förrätt. Oj oj oj, det är ju såååå gott! Sedan serverades hjortinnanlår med potatiskaka, kantareller och en skysås. Därefter lite ostar, två sorters getostar och en gruyere och till mig en mumsig färskost med något sött (kan ha varit russin) och valnötter. Till detta serverades gott knäckebröd och en otroligt trevlig marmelad på bland annan rabarber. Som ni förstår var det osportsligt att slänga fram en bröllopstårta på det där...

På hemvägen (det här var alltså dagen efter bröllopet) gjorde vi en liten avstickare till Villa Sjötorp i Ljungskile där vi avnjöt hjortfärsbiffar med rostad mandelpotatis, brunsås, lingon och lite saltgurka. Daniel tog en London Porter och jag drack en trevlig enbärsdryck från Rostad.

Vi gjorde en avstickare till. Väl tillbaks i Göteborgs kommun svängde vi förbi Bärby självplock, vilken fantastiskt trevlig grej! Ut på fälten och plocka och betala i kassan. Vi kom hem med vitkål, kålrabbi, vaxbönor, bondbönor, mangold och majs. Och så hittade jag två roliga flaskor från Brunnbo, Smultronpuss och ytterligare en enbärsdryck. Jag återkommer med vad jag tyckte om dem när jag har provat.

Väl hemma var det dags för lite mat igen. Varsin pinfärsk majskolv till förrätt. Åh vad jag älskar majs! Åh, jag är galen i majs! Sen gjorde jag en mystisk variant av kålpudding. Istället för köttfärs gjorde jag en slags röra på trattkantareller, linser, squash (hemodlad), lök och morötter. Jag smaksatte med lite hemodlad cayenne och mejram. Sen vevade jag ner ett ägg och lite potatismjöl och blandade det hela med lite purjolök och lätt förvälld vitkål. Det blev en spännande rätt, den behöver nog utvecklas lite ytterligare men får ändå godkänt.

Idag var jag på kurs med hunden och slet med mig en sushi, inte ens jag hinner laga mat alla dagar.

fredag 21 augusti 2009

Jag har gjort den själv!


Idag när jag kom hem från jobbet och ställde ifrån mig min cykel inspekterade jag som vanligt trädgården. Det är några tomater som äntligen börjar ändra färg men både chilin och paprikan är envist gröna. Sen kikade jag till min squash. Hurra! Jag är så stolt, vilken fin tingest!


Nu var jag ju tvungen att hitta på något trevligt med min squash. Resten av middagen var redan planerad så det var förrätt som gällde. Jag tärnade squashen och fräste den med lite hackad vitlök i rapsolja och lät den svalna. Sen tinade jag lite räkor och blandade med squashen och lite crème fraiche. Sen kryddade jag med lite dill och serverade på en rostad brödskiva. Det blev mycket gott!

Till huvudrätt blev det panerad torsk, stuvad mangold och kokt potatis. Inte dumt alls. Mangold är en mycket trevlig grönsak, jag ska se om jag inte kan odla det nästa år.

Nu ska jag dunsa ner i soffan och glufsa i mig lite chips framför friidrotten, är det fredag så är det. Imorgon åker vi norrut för bröllop, gissar att det blir en trevlig middag.

onsdag 19 augusti 2009

Radiotips!

Idag har jag inte gjort något mer än frukost i köket. Jag åt en trevlig middag på restaurang Andrum som ligger på Östra hamngatan. Helt vegetariskt är det där och de har en trevlig buffé.

Jag har däremot lyssna på matlagning. Under sommaren så har Alexandra Zazzi varit programledare för Meny och klimatsmart mat i P1. Sveriges Radio har ju den trevliga funktionen poddradio så man kan ladda hem och lyssna när det passar. Mig passar det på vägen till och från jobbet. Imorgon tar Tomas Tengby över stafettpinnen i programmet Meny med Tomas Tengby. Det ser jag också fram emot, 10.03 börjar det.

tisdag 18 augusti 2009

Fisk är bra


Jag bör äta fisk ett par gånger i veckan enligt livsmedelsverket. Det tror jag i och för sig är bra även utan att vara gravid. Att jag dessutom bor på västkusten med ständig tillgång till massa fin, färsk fisk gör att det egentligen inte finns någon anledning att inte äta fisk ofta. På sista tiden har jag blivit ganska duktig på fiskätandet om jag får säga det själv. Idag spatserade jag till Feskarbröderna och införskaffade två rödspättor. Färsk fisk måste faktiskt inte vara dyrt, 35.50 kr betalade jag för firrarna.

Väl hemma tog jag tag i det som skulle ta längst tid av matlagningen. Jag började koka potatis. Färsk fisk kan alltså vara snabbmat också. Näst på tur var att ångkoka broccoli och sist av allt slängde jag ner fiskarna i en stekpanna med smör. Platta fiskar går fort att steka. Något annat som är snabbt är rester, vi hade lite överbliven kall så sås på röd caviar, crème fraiche, turkisk yoghurt och dill som passade utmärkt till. Total tillagningstid för hela middagen blev kanske 25 min. Snipp, snapp, snut så var middagen slut.


Själv var jag lite glassugen efteråt och det råkade finnas en liten bytta vaniljglass i frysen. Godast är ju vaniljglass med lite chokladsås. Jag brukar koka egen chokladsås men det är svårt att göra lite på spisen. I micron däremot tänkte jag. Sagt och gjort, jag smälte lite smör i en kaffekopp, fyllde på med socker, kakao och en skvätt mjölk. In igen för att koka ihop lite. Resultatet blev perfekt! Och lagom mycket (eller lite).

De närmsta dagarna kommer jag inte berätta så mycket från eget kök men däremot från restaurangkök. Middag ute i dagarna två - trevligt!

måndag 17 augusti 2009

Den där tacopajen

Igår gjorde jag ju en tacopaj som jag aldrig provsmakade. Perfekt när jag kom hem idag och det fanns både paj och överbliven sallad. Att laga min middag tog strax längre tid än att fixa hundens. Han äter torrfoder med ljummet vatten...

Pajen då? Den bestod som jag beskrev igår av en linsröra med taco-kryddning (spiskummin, chili, koriander). Mitt utlåtande är att den blev riktigt jädra bra. Jag försöker ju dra ner på köttätandet här hemma och det här var en rätt som tål att göras igen. Baljväxter är bra saker. Lätta att få tag på, nyttiga och billiga - även i ekologisk tappning!

Idag blir det inga fler köksäventyr förutom att några små mungbönor ska få läggas i blöt för att sen groddas. Köket är rent och städat och ska så få förbli.

söndag 16 augusti 2009

Kräftor!

Idag har jag inte haft fullt så många projekt igång som under gårdagen. Det tog lite tid att få ordning på köket imorse också får erkännas.

Projekt kräftor påbörjade jag faktiskt redan igår. För att lagen skulle vara sval när jag la i kräftorna på morgonen så tog jag mig i kragen och kokade lag under en reklampaus. Jag kokade en lag på vatten, porter, salt, socker, anis, fänkål och kummin. När den kokat ihop petade jag ner dillkronor. Den fick svalna under natten och imorse la jag i kräftorna. Vi hade två kompisar på middagsbesök och samtliga föredrog kräftorna som jag hade påverkat lite själv. Trevligt. Mina kräftor blev lite mindre salta och såklart fler smaker som gifte sig. Till kräftorna åt vi av surdegsbrödet från gårdagen, sallad och en ost- och purjolökspaj gjord på Kvibille cheddar.

Lite mer har jag hunnit med ändå. Jag åt en ganska oinspirerad lunch bestående av grönsakssoppa på potatis, morot och lök kryddad med lite chili och paprika. Men fördelen med soppan var att jag fick chans att äta lite mer bröd :-)

När jag gör paj brukar jag göra en deg av smör, mjöl och kesella. En burk räcker till två pajdegar så jag fick vackert hitta på en paj till. Det blev en vegetarisk tacopaj på röda linser. Inget avancerat, jag fräste lite lök och vitlök, hällde på linser, krossade tomater och slängde i en buljongtärning. När linserna kokat klart kryddade jag med chili, spiskummin och koriander innan jag vevade ner lite turkisk yoghurt och två ägg. Jag får återkomma med omdöme dock, åt ju annat ikväll.

Nu är det dags för kvällspromenad via soptunnan. Kräftor luktar inte som bäst dagen efter har jag fått för mig.

God afton.

lördag 15 augusti 2009

Det första inlägget

Ja, något inlägg ska vara det första och idag känns som en bra dag att börja. Som med så många andra bloggar så skriver jag mest för min egen skull men om någon finner nöje i att läsa så är det såklart en trevlig bonus.

Såååå, vad ska jag skriva om då? Jag inbillar mig att jag har en hyfsat tydlig rubrik. Jag tänkte skriva om mat. Mat med mera. Normalt sett hade jag nog skrivit en del om vin också men just nu är jag gravid och får hålla mig borta från en del flytande godsaker ett bra tag till. Det kan däremot slinka in en del om andra roliga drycker som jag provar mig igenom under min helnyktra period.

Anledningen till att det är en bra dag att börja skriva idag är att jag har spenderat en stor del av dagen i köket och lyckats ganska bra med de flesta sakerna. Alla var nya påhitt. Jag gillar nya påhitt. Jag gillar inte att följa recept så den som förväntar sig tydliga riktlinjer kring hur många kryddmått ditten eller gram datten som ska tillsättas kommer att bli besviken. Nog om detta.

Dagens första projekt har egentligen pågått sen förra helgen. Jag startade då mitt livs första surdeg. Det är jättelätt att göra en egen surdeg. Här följde jag faktiskt ett recept jag hittade, här är en länk till detta. Igår kväll gjorde jag en lös deg på en del av min surdeg, vatten och vetemjöl och idag bakade jag vidare på den. Jag inspirerades av ett bröd från bloggen Pain de Martin. Nu blev mitt ett äpple- och aprikosbröd istället och det funkade kanon! Det ska bli mer surdegsbröd framöver minsann!


Dagens andra två projekt involverade plommon. I veckan var jag och plockade på mig en massa plommon i mina föräldrars trädgård och har funderat lite vad man kunde hitta på med dem. Jag kom på att man kanske kunde koka marmelad och chutney på plommon och det kunde man! Även här utgick jag från recept som jag inte helt och hållet följde.

Det tredje projektet handlade om gurka. Jag impulsköpte lite Västeråsgurkor idag. Dem la jag in i en snygg glasburk där jag varvade gurkor, krondill, pepparrot och några lagerblad och täckte med en lag av vatten, ättika, socker och gula senapsfrön.

Dagens sista projekt var kvällens middag. För ett tag sedan fyndade jag såna där portionsbitar av lax. Jag är inte så förtjust i stekt och kokt lax så jag vet inte riktigt varför jag köpte dem egentligen. Idag kom jag dock på att man ju med fördel kan röka lax. Vi fick en liten abu-rök i present härom året och har en liten trädgård där man kan använda den. Laxen rimmade jag först med salt och socker i en plastpåse. Sedan kryddade jag den med en blandning av några olika pepparsorter och dill. Laxen åt vi sedan tillsammans med färskpotatis från mammas trädgård och en sås på crème fraiche, turkisk yoghurt, röd caviar och dill. Det blev väldigt lyckat får jag säga!

Om jag orkar så ska jag koka lite kräftlag som några frysta kinesiska kräftor ska få bada i under morgondagen men mer om det en annan gång.